17.Μωβ Σπήλαιο

Στη νότια Εύβοια, στους Ζάρακες, στο Αιγαίο, είναι το Μωβ Σπήλαιο. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος, με δύο υποβρύχιες εισόδους στα 5 μέτρα και στα 16 μέτρα και ένα μεγάλο άνοιγμα προς τον ουρανό 25 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Κοιτάζοντας το σπήλαιο από το πάνω άνοιγμα βλέπουμε κρυστάλλινα νερά και τα βράχια που υπάρχουν στον πυθμένα του.

Πηγαίνοντας κάτω από τη θάλασσα και περνώντας από την μεγάλη πύλη εισόδου το ηλιακό φως χαμηλώνει, αλλά όχι τόσο πολύ που δεν βλέπετε το μωβ χρώμα των θαλάσσιων οργανισμών στην περίμετρο των τοίχων! Και όπου λέτε ότι σκοτεινιάζει, μια λάμψη φαίνεται από ψηλά και καθώς προχωράτε όλο και περισσότερο φως. Ο αμμώδης πυθμένας των 20 μέτρων γίνεται βραχώδης και το βάθος 10 μέτρα, ο ήλιος είναι πλέον ορατός στο στρογγυλό πλαίσιο που σχηματίζεται από την οροφή του σπηλαίου. Δεν ξέρετε τι να επιλέξετε. Να μείνετε στο εσωτερικό κοιτάζοντας τον βυθό ή να βγείτε στην επιφάνεια;

 Βγάζοντας το κεφάλι έξω από το νερό, τα μάτια σας κολλάνε στο άνοιγμα στον ουρανό και στην αρνητική κλήση που έχουν τα βράχια (είναι σαν μια ομπρέλα που έχει μια τρύπα στο κέντρο της). Το επόμενο που σας γοητεύει είναι η καθαρότητα, το χρώμα και η ηρεμία του νερού. Τα άγρια πουλιά έχουν κάνει φωλιές και το μονό που ακούτε είναι η απόλυτη γαλήνη που υπάρχει.

Μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό του μονό κάνοντας κατάδυση είτε αναρρίχηση στη βραχώδη πλαγιά που καταλήγει στη θάλασσα.

Το Thalassa Diving Academy είναι το πρώτο κέντρο καταδύσεων που οδηγεί δύτες και περιπατητές από το βυθό αλλά και μέσα από την οροφή της σπηλιάς.

Το Purple Cave έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος προορισμός καταδύσεων στην Ελλάδα.

Απόσταση από Χαλκίδα: 75 λεπτά

Αξία: 50€ (περιλαμβάνει σκάφος, ασφάλιση, φιάλη, βάρη, εκπαιδευτή)

Απαιτήσεις: Open Water Diver Certification